Taalkeuze

Home > Alles over spierpijn 

Alles over spierpijn 

Sportsbalm-spierherstel-spierpijn-spier-creme

Spierpijn na het sporten is een vervelende, maar ook nuttige reactie van je lichaam. Door het ontstaan van spierpijn krijg je namelijk het signaal dat je even op de rem moet trappen om je spieren te beschermen tegen overbelasting. Er zijn twee soorten spierpijn: acute en verlate spierpijn. Acute spierpijn voel je direct: als je aan het sporten bent of net erna. Verlate spierpijn merk je meestal pas na een dag en is vaak na twee dagen op zijn ergst. Veelvoorkomend zijn spierpijn in de bovenbenen, spierpijn in de kuiten, spierpijn in de onderrug en spierpijn in de nek.

Waardoor ontstaat spierpijn?

Spierpijn bestaat dus om ervoor te zorgen dat je niet over je fysieke grenzen gaat, maar tegelijkertijd is dat meestal juist de oorzaak van spierpijn. Je kunt natuurlijk ook pijn in je spieren voelen als je griep hebt opgelopen of een lichaamsdeel hebt gekneusd, maar spierpijn na het sporten of een andere zware inspanning (bijvoorbeeld tuinieren of zware dingen tillen) is een teken van overbelasting. Bij milde overbelasting ontstaan er piepkleine scheurtjes in je spiervezels, die resulteren in stijfheid en een zeurende pijn, die erger wordt als je je inspant. 

Is spierpijn een goed teken?

Spierpijn is in de meeste gevallen het teken dat je lichaam sterker wordt! Vaak kan de pijn niet zo veel kwaad. Normaal gesproken genezen de kleine scheurtjes in je spieren vanzelf weer, en worden de spieren bij het herstel sterker dan ze eerst waren. Dit geldt dan wel voor de spierpijn die het gevolg is van sport of inspanning. Als je na drie dagen nog steeds pijn hebt en niet normaal kunt sporten, zijn je spieren mogelijk te veel beschadigd. Het zou kunnen dat een spier ontstoken of gescheurd is, zoals bij zweepslag (een acute spierscheuring in je kuit of hamstring). De pijn zou ook kunnen komen door een kneuzing, verstuiking, of breuk. Raadpleeg bij aanhoudende pijn een arts. 

Hoe kun je spierpijn voorkomen?

Om spierpijn te voorkomen is een lichte warming-up vóór de echte inspanning begint essentieel. Probeer je sportsessie ook niet te gehaast of te heftig door te worstelen om er maar vanaf te zijn, maar bouw je training rustig op. Smeer je spieren daarnaast in met een beschermende balsem uit onze Sportsbalm Warming Series. Deze balsem zorgt voor langdurige warmte, bescherming en doorbloeding van je spieren en pezen. Op die manier zijn je spieren goed opgewarmd en doorbloed tegen de tijd dat je ze maximaal belast, waardoor je de kans op spierpijn verkleint. Zeker bij koude en natte weersomstandigheden is dit essentieel! Op warmere dagen zijn onze Muscle Oils een goede keuze om je spieren voor te bereiden. Ben je klaar met het intensieve gedeelte van je training? Breng je spieren dan weer geleidelijk tot rust, door middel van een cooling-down. Verder helpen voldoende rust, gezond eten en genoeg drinken om je spieren goed te laten herstellen. 

Je hebt toch spierpijn: wat te doen? 

Je wordt wakker en je voelt het meteen: je spieren voelen pijnlijk en verkrampt aan. Misschien heb je jezelf toch iets te ver gepusht. Hoe kun je spierpijn verminderen? Graag geven wij een paar tips om spierpijn te verzachten.

Tip 1: Neem je rust

Ten eerste is het belangrijk om rust te nemen. Ga dus niet meteen weer fanatiek sporten als je spierpijn hebt, maar geef je lichaam de tijd om te genezen. Zo voorkom je dat de scheurtjes groter worden in plaats van kleiner. Het is vaak niet nodig om iedere activiteit te vermijden, maar zorg ervoor dat de belasting van je spieren beperkt blijft. 

Tip 2: Optimaliseer de doorbloeding van je spieren 

Om het herstel te bevorderen en de spierpijn te verzachten helpt het bovendien om de doorbloeding van je spierweefsel te optimaliseren. Dit doe je door een warm bad of een warme douche te nemen, en daarna je spieren in te smeren met een speciale lotion of gel voor spierherstel. Zo ben je zo snel mogelijk weer soepel!

Close menu