Taalkeuze

Home > Hoe werkt spierherstel?

Hoe werkt spierherstel?

sportsbalm-spierherstel-spierpijn-recovery

Spierherstel vindt plaats na sporten of na een andere intensieve inspanning. Als je een spier intensief belast, bijvoorbeeld bij krachttraining of een interval training, beschadig je hem namelijk een beetje. Door de belasting ontstaan er kleine haarscheurtjes. Dit is de oorzaak van vermoeide spieren na het sporten, en natuurlijk ook van spierpijn. Vermoeidheid en pijn zijn tekenen dat het tijd is om je spieren te laten rusten en herstellen. Als je ervoor zorgt dat je je vermoeide spieren na het sporten goed laat herstellen zullen je spieren sterker worden. Voor spiergroei is de nabehandeling eigenlijk net zo belangrijk als wat je doet tijdens je training. Als je je sportprestaties wilt optimaliseren is het dus verstandig om te investeren in zorgvuldig spierherstel.

Wat is goed voor spierherstel?

Spierherstel begint dus bij voldoende rust. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om het herstel van je pezen en spieren te bevorderen. Spierweefsel is een van de weefsels in het menselijk lichaam dat zich het best kan aanpassen. Hierdoor is het goed mogelijk om spierherstel te bevorderen door de juiste maatregelen te nemen.

Cooling-down

Een grondige cooling-down is een goede afsluiting van een intensieve training. Net als de warming-up is de cooling-down eigenlijk onmisbaar. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat je bloed- en zuurstofcirculatie weer stabiliseert. Hierdoor verdwijnen afvalstoffen sneller uit je lichaam en komt het herstel van je spieren beter op gang. Ook heb je minder kans op kramp en duizeligheid.  Niet skippen dus die cooling-down, ook als je weinig tijd of zin hebt! Maak desnoods het intensieve gedeelte van je training iets korter.

Water, water, water

Ook vocht is van belang voor gezond spierherstel. Om afvalstoffen uit je spieren af te kunnen voeren heeft je lichaam water nodig. Bij gemiddelde activiteit is het goed om twee liter water per dag te drinken, maar als je intensief sport kun je daar rustig nog een liter bij optellen. Als je je flink in het zweet werkt verlies je namelijk zo in een uur een liter vocht. Probeer de extra liter water die je drinkt te verdelen over je trainingssessie. Als je een uur sport drink je bijvoorbeeld ieder kwartier 250 ml. Is het erg warm? Drink dan nog wat extra.

Voeding voor spierherstel

Wat voeding betreft is het nodig om voldoende eiwitten te eten. In een sportsessie breek je in eerste instantie juist spiereiwit af. Als je na het sporten vervolgens niet genoeg nieuwe eiwitten tot je neemt kan de afbraak van spieren groter zijn dan de opbouw. Het innemen van zo’n 20-25 gram eiwit na een training leidt tot optimaal spierherstel. Gezonde eiwitrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld peulvruchten, noten en volkoren granen. Let trouwens op: het heeft geen zin om meer eiwitten in te nemen dan je nodig hebt, dit zal eerder tot een toename van vet dan van spieren leiden.

Nabehandeling voor optimale doorbloeding

Tenslotte is het succes van je spierherstel na training afhankelijk van de nabehandeling van je spieren. De Sportsbalm Recovery Series is speciaal ontworpen om beschadigd spierweefsel te herstellen na zware inspanning. Heb je een zware training of wedstrijd gehad? Door het aanbrengen van Recovery Cream na je workout maak je gevoelige en vermoeide spieren weer soepel. Dit komt doordat de lotion de doorbloeding van je spierweefsel optimaliseert en je vaatwanden versterkt. Het is daarnaast ook verzorgend voor de huid. Voor gebieden die standaard een slechte doorbloeding hebben, zoals de stijve spieren in de onderrug, schouders en nek, is de Heating SOS Gel een oplossing. Deze gel verwarmt diep in de probleemzones en herstelt stramme en zwaarbelaste spieren en pezen. Daarnaast ondersteunt dit product bij spierherstel na een sportblessure. Voelen je spieren vooral vermoeid of pijnlijk aan? Kies dan voor de verkwikkende en verkoelende Cooling SOS gel.

Close menu