Taalkeuze

Home > Ideale warming-up voor wielrenners

Ideale warming-up voor wielrenners

Sportsbalm-team-jumbo-visma-warming-up-wielrennen

Een warming-up bij fietsen? Is dat wel nodig? Het simpele antwoord is: ja. Tenminste: wel als je hard of ver gaat fietsen, zoals bij wielrennen. Wielrennen is anders dan ‘gewoon fietsen’: Je wielrent immers niet even naar de bakker om de hoek. De snelheid en afstand is groter en je laat je motor op volle toeren draaien. Omdat je een grote inspanning levert is de kans op beschadigingen aan je motor -oftewel je spieren- ook groter, daarom is het van belang om je goed voor te bereiden op de actie die komt. Lees verder en kom erachter hoe je de beste warming-up bij wielrennen uitvoert.

Waarom warming-up voor fietsen?

Er zijn verschillende redenen voor een warming-up voor wielrennen. Ten eerste zorg je ervoor dat je kracht en snelheid toenemen, doordat je je spieren letterlijk opwarmt en je de doorbloeding ervan stimuleert. Zo presteer je optimaal! Snel fietsen is natuurlijk leuk, maar de verbeterde doorbloeding van een warming-up heeft ook nog een andere belangrijke functie: het beperken van de kans op blessures en spierpijn. Dit is zeker belangrijk als het buiten koud is, en je spieren meer tijd nodig hebben om op gang te komen. Als je te snel té hard wil fietsen loop je kans dat je je spieren overbelast. Ook het positieve effect van een warming-up op het zuurstoftransport en de afvoer van afvalstoffen verkleinen het risico op pijn en ongemakken. 

Wat is de beste warming-up voor wielrennen? 

Wat de beste warming-up voor het fietsen is, hangt van een aantal dingen af. Ten eerste is de intensiteit van je inspanning bepalend: als je op een redelijk rustig tempo gaat fietsen, hoeft een warming-up niet heel uitgebreid te zijn. Maar als je wil knallen, moet je je spieren ook de tijd geven om te kunnen knallen! Afhankelijk van de zwaarte van je tocht raden we aan om tussen de 15 en 30 minuten aan je warming-up te besteden. Begin je warming-up door rustig te fietsen, en verhoog langzaam het tempo. Het is de bedoeling dat je na 10 tot 15 minuten goed op stoom bent. Ook kun je in die eerste fase rustig je lichaam controleren: voel je ergens pijn? Als je spieren eenmaal warm en doorbloed zijn voer je een intervaltraining uit, bijvoorbeeld een serie sprints van 15 seconden op maximale snelheid. Fiets daarna nog even op een rustiger tempo door.

Lengte wielrennen-warming-up

Hoe lang je warming-up voor het wielrennen idealiter duurt, hangt af van hoe lang je wil presteren. Het klinkt misschien niet direct logisch, maar de voorbereiding op een korte wielerrit, zoals de warming-up voor een tijdrit, moet intensiever zijn dan de warming-up voor een lange rit. Dit komt omdat je lichaam in opperste paraatheid moet zijn op het moment dat je met je echte inspanning begint: je hartslag moet dus hoog zijn en je spieren goed doorbloed. Daarom is de warming-up bij een tijdrit al voor een groot deel bepalend bij hoe goed je zal presteren. Plan voor een rit die om een krachtexplosie vraagt ongeveer een half uur opwarming in. Voor een lange tocht is twintig minuten vaak voldoende. 

Welke producten helpen bij een wielrennen-warming-up?

Als je zo hard mogelijk wil gaan, maakt ieder detail uit. Je bandenspanning, je kleding, hoe je geslapen hebt, maar natuurlijk ook: hoe goed je bent opgewarmd. Om je spieren optimaal voor te bereiden op het leveren van hun maximale prestatie helpt het om een goede sportgel te gebruiken uit de Sportsbalm Warming series. Deze verwarmende balsems zorgen ervoor dat je spieren beter warm worden, je bloedsomloop verbetert. Hierdoor komt er meer zuurstof bij je spieren en word je flexibeler en sneller. Ook verklein je het risico op blessures, omdat je spieren eerder klaar zijn voor actie. Sportsbalm Warming producten zijn ideaal op koele dagen. Is het warm zomerweer? Gebruik dan bijvoorbeeld Sportsbalm Bronzing Oil of Sportsbalm Energizing Oil, die voor de perfecte spierondersteuning zorgen bij milde en warme weersomstandigheden.

Close menu