Taalkeuze

Home > Hoe kun je schuurplekken voorkomen en behandelen?

Hoe kun je schuurplekken voorkomen en behandelen?

sportsbalm-anti-friction-chamois-creme-schuurplekken

Schuurplekken voorkomen staat bij menig sporter hoog op het prioriteitenlijstje. Sporten kan immers heerlijk zijn, míts het zonder irritatie, pijn en huidproblemen gebeurt. Maar helaas krijg je met name bij fietsen en hardlopen vroeg of laat te maken met dit vervelende branderige verschijnsel. Lopers en fietsers vragen zich daarom vaak af: hoe kan ik schuurplekken op bovenbenen en billen voorkomen? En als je er toch last van krijgt wil je weten: hoe kan ik schuurplekken op de huid behandelen? Lees verder voor tips tegen schuurplekken op je benen.

Hoe ontstaan schuurplekken?

Ben je net lekker aan het lopen of fietsen, begin je last te krijgen van een schurend gevoel. Schuurplekken ontstaan doordat je huid herhaaldelijk tegen iets aan schuurt: tegen een ander deel van je huid, tegen je kleding (denk bijvoorbeeld aan een fietsbroek of sportbeha), of tegen je zadel. Zeker als je ook nog flink zweet, wat vaak het geval is als je aan het sporten bent, is het een kwestie van tijd voor je huid branderig, schraal en geïrriteerd wordt.

Wat helpt tegen schuurplekken?

Gebruik een chamois of anti-schuurplekken crème

Om schuurplekken te voorkomen is het goed om je je huid in te smeren met Anti Friction Balm of Anti Friction Cream. Deze balsem en crème beschermen de huid en zorgen voor verzachting bij irritaties. De Balm brengt een ademend maar waterbestendig laagje aan op je huid en is dus ideaal als je veel zweet of als het regent. De crème beschermt ook tegen irritaties, maar is verzorgender en trekt de huid in. Beide producten zijn erg geliefd onder wielrenners, vooral voor lange ritten.

Voor fietsers: check je zadel

Over fietsen gesproken, als je fietst kunnen ook de vorm en de stand van je zadel veel invloed hebben op hoe snel je last krijgt van een geschuurd zitvlak. Win advies in over wat voor jouw lichaamsbouw het beste zadel is en laat het afstellen door een professional. Ook het materiaal van het zadel kan invloed hebben op hoe snel je schuurplekken krijgt. Het ene zadel wordt sneller warm dan het andere, waardoor je huid sneller kan gaan broeien. Dit is met name bij lange ritten een belangrijke factor. Laat je daarom in de winkel adviseren over het meest geschikte materiaal.

Zorg voor goede sportkleding

Het helpt om kleding te dragen die nauw aansluit en vocht goed afvoert. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op schuurplekken als je katoenen kleding draagt, omdat dit het vocht juist vasthoudt en langs de huid beweegt.

Op de fiets is de juiste fietsbroek belangrijk om schuren te voorkomen. Kies voor een broek met een goede kwaliteit zeem die aansluit op je lichaam.

Wat te doen tegen schuurplekken?

Heb je toch een geïrriteerde huid gekregen, bijvoorbeeld bij je billen of liezen? Vanwege de intensief verzorgende en herstellende ingrediënten helpt de Anti Friction Cream ook om schuurplekken op de huid te behandelen. De crème voedt en hydrateert de huid en is door de zorgvuldige samenstelling ook geschikt voor de droge en gevoelige huid. Een voordeel van deze crème is bovendien dat je er niet veel van nodig hebt, want het product smeert makkelijk uit. De Anti Friction Cream trekt daarnaast snel in en is niet vet.

Close menu